Select Page

Vakar nolēmu palasīt, kas tad ir tas, kas ir jaunais dārza Pasaulē un uzgāju ļoti interesantu rakstu un nolēmu padalīties arī ar jums.

Lai arī liekas, ka dzīvojam katrs savā Pasaulītē un katrs savā dārzā, izrādās, ka ne viss ir tik vienkārši. Ir kādi globāli apstākļi, kas ietekmē ikvienu no mums. Dārza Pasaulē kā šī gada mērķis ir nosprausts – radīt dārzus, kuri iet līdzi Pasaules klimata pārmaiņām, līdz ar to, tiek stādīti izturīgāki augi.

Daži punkti, kas man šķita interesanti un noderīgi:

  • Augi, kuri ir sausumizturīgi

Plānojot dārzu, šobrīd ir jāņem vērā, ka klimats mainās un ikdienā varbūt par to pat neaizdomājāmies. Pērkam to, kas patīk, kas liekas skaists. Protams, bet, ja tā padomā – lai mums nebūtu jāstāv ar ūdens lejkannām pie katra auga, un, ja vēlamies dārzu, kurš zied pats, neprasot mūsu lielo darbu, tad jāpadomā par sausumizturīgiem augiem. Rakstā minētas salvijas, kas ir izcils augs arī otrai dārza tēmai – kukaiņi un apputeksnēšana. Arī šī ir tēma, kas pēdējā laikā ir aktuāla, bet šoreiz ne par to.

No savas puses, runājot par sausumizturīgām ziemcietēm, varu ieteikt noteikti pelašķus, kaķumētras, tās pašas salvijas, lavandas, var arī ehinācijas un citus ziedus. Daudzas no šīm ziemcietēm ir arī mīļas bitēm un kamenēm.

bilde no personiskā arhīva

Attēlā – Virdžīnijas veronika, kas arī iztur sausumu.

  • Dobes mulčēšana

Par šo mans viedoklis ir dažāds, jo, cik esmu strādājusi ar klientu dārziem un atgriežoties savā dārzā, mīlu, ka varu ierakties savā zemītē, kurai nav virsū mulča, plēve utt. Rakstā gan tiek uzsvērts, ka mulčas likšana aizsargā no karstuma. Protams, tā arī ir. Un varbūt, kad šogad pabeigšu savu dobi, arī uzlikšu mulču, bet noteikti smalkās frakcijas. Tas nepasargās no nezālēm, bet, ja vēlies, lai nezāles būtu mazāk, tad ieteicams likt vidējo mulču vismaz 7cm augstumā. Daži pat liek sākumā rupjās frakcijas mulču, pa virsu pārklājot vidējo mulču.

  • Brūno toņu aktualitāte, dzīvojot ārpus telpām

Arvien vairāk dārzos sāk izmantot dabiskos materiālus savos atpūtas stūrīšos, ceļu un taciņu segumos. Arī toņus pieskaņo dabas materiāliem. Kā rakstā minēts, modē nāk māla bruģa plāksnes, kā arī dabiskais akmens. Pēc manām sajūtām, vēlos savā dārzā taciņas vai nu no koka dēlīšiem vai arī akmens plāksnēm. Ilgtermiņā, protams, ir akmens plāksnes. Šobrīd man atpūtas stūrītis ir veidots no koka paletēm pelēkos toņos, kas arī rada romantisku noskaņu manā vasarnīcas dārzā.

bilde no personiskā arhīva

  • Vertikālais dārzs

Nākamā tendence ir vertikālais dārzs. Ir ļoti populāras vertikālās sienas, bet diemžēl to uzturēšana prasa lielas pūles. Rakstā minēts par vertikālo pakāpju dārzu, kurš būtu daudz vieglāk kopjams, ierīkojot pareizu augsnes dziļumu un daudzumu. Un pat man tas liekas iespējams, ja labi apdomā, ko vēlas redzēt. Vispirms jau vertikālo efektu rada pergolas vai žoga koka statīvi, uz kuriem tad aug vīteņaugi. Nākamo jau var domāt ar augstajām dobēm vairākās pakāpēs. Kā vertikālo efektu radot, piemēram, savā zaļumu stūrītī.

Savā dārzā kā vertikālais akcents jau man ir ieplānota pergola ar persikkrāsas rozi, kā arī vīteņaugi pie mana atpūtas stūrīša.

  • Cieta seguma ierīkošana dārza telpā

Rakstā minēts, ka 2023.gada tendences ir lielo laukumu ierīkošana ar cieto materiālu, izmantojot lielas plāksnes, kā arī tumšo akmeņu izmantošana dārza ainavā. Tas varētu būt interesanti, jā. Jo, iedomājoties kādu ziemciešu dobi, kura ir izteikti gaišos toņos un garām iet tumša toņa akmeņu taciņa – efektīvi. Pieliekot vēl apgaismoju. Šo noteikti paturēšu prātā, kad mans dārzs nonāks līdz paliekošām taciņām.

  • Atjaunojošā dārzkopība

Rakstā minētas jūras alģes, kuras ieņem arvien populārāku vietu dārzniecībā kā mēslojums. Arī Latvijā šī tēma ir populāra. Piemēram, Liepājā tiek piedāvāta iespēja, ka pats var iet un ņemt jūras alģes savam dārzam. Ir jāzin, kādas alģes Tavam dārzam būtu vispiemērotākās un arī aizrauties drošvien nevajadzētu. Senākos laikos cilvēki alģes lika kompostkaudzēs, dobēs un, principā, tas nav nekas jauns un pārsteidzošs. Atgriešanās pie vērtībām, jo, kā zināms, alģes ir bagātas ar savu sastāvu.

  • Vēlu ziedošie augi

Arvien lielāku popularitāti ieņem augi, kuri savu košumu un skaistumu parāda vasaras otrajā pusē, jo mēs ikviens vēlamies pagarināt silto gadalaiku. Protams, populāras ir hortenzijas, bet tikpat lielu lomu ieņem graudzāles un ziemcietes. Te var runāt plaši, bet noteikti es ieteiktu padomāt arī par rudens sezonu savā dārzā. Tas ir vistumšākais periods un, ja mēs mākam ar ziediem savā dārzā radīt gaišumu un mājīgumu rudens sezonā – fantastiski. Par rudens graudzālēm un ziediem gan jau arī GardenSeila mājas lapā būs informācija.

bilde no personiskā arhīva

  • Siltumnīcas

Jā, rakstā tiek minēts, ka tiek novērota ļoti liela siltumnīcu popularitāte. Noteikti. Arī Latvijā. Šobrīd tik ļoti daudz piedāvājumi pieejami. Vēljoprojām sapņoju par savu stikla siltumnīcu ar melno apdari, ko ziemas mēnešos varēšu izmantot kā oranžēriju. Tas arī ir viens no veidiem, kā paildzināt romantisko noskaņojumu savā dārzā.

Attēls no interneta

  • Dārzi ar meža pievienoto vērtību

Šobrīd esot tendence iegādāties īpašumus ar mežu, jo tas arī ir viens no aspektiem, kā palīdzēt planētai ar klimatiskajiem apstākļiem. Stādot un rūpējoties kaut vai par savu esošo zemes pleķīti. Zinu vairākus dārzus, kuriem ir mežs kā sastāvdaļa no dārza. Perfekti. Rada savvaļas sajūtu, kur vari iziet ārā pēc kādas mellenes vai ieraudzīt, ka jau viršu laiks ir sācies. Šiem dārziem piemīt pavisam cita noskaņa un, ja vēl pašu dārzu ieplāno atbilstoši meža tēmai – fantastiski.

  • Zaļais dārziņš

Protams, te nav komentāru. Tik ļoti šobrīd cilvēki ir pievērsušies savam dārzeņu un ogu dārzam. Ogu krūmi un augļu koki tiek izpirkti ļoti ātri, forumos cilvēki jau janvārī gatavi sēt un stādīt tomātiņus, lai gan, protams, ka par agru. Bet šobrīd tas ir ļoti aktuāli un prieks par to. Ja tam ir liels dārzs un pietiekoši daudz laika – forši.

bilde no personiskā arhīva

  • Gobelēna mauriņš /Tapestry Lawns/

Godīgi jāsaka, šis ir man jaunums – ir tendence pāriet no parasta zaļā mauriņa uz mauriņu no dažādiem zemiem augiem, kuri rada krāsainu, dinamisku paklāju un ir kā pasaka kukaiņiem – apputeksnēšanai. Jo šis mauriņa veids samazina ūdens patēriņu, protams, nepieciešams izveidot pilināšanas sistēmu, bet iztur arī sausākus periodus, kas mūsdienās ieņem arvien lielāku lomu. Pļaušana arī notiek daudzreiz retāk. Citā avotā minēts, ka gobelēna mauriņa izveidošanai ir nepieciešams laiks un pacietība, bet tas atmaksājas. Šādi mauriņi nav piemēroti, ja ir aktīva iešana, skriešana pa teritoriju. Vairāk skaistumam un kukaiņu saglabāšanai, bet skaisti. Ja man būtu liela dārza platība, noteikti šādu ierīkotu. Kā augi tiek minēti visi zemie augi – kas ir jau šobrīd zālienu sēklās, bet arī liriopes, mārsils, laimiņš, grīšļi u.c.

  • Grants dārzi /Gravel gardens/

Arvien vairāk Pasaulē tiek domāts par klimatiskajām pārmaiņām un līdz ar to tendences dārzos mainās arvien straujāk. Vēl viens veids kā ierobežot ūdens patēriņu, ir veidot, tā saucamos, grants dārzus. Latviski nemācēšu pārtulkot, bet izrādās tiek radīti dārzi, kuros arvien vairāk tiek stādīti sausumizturīgi augi, kuri mijiedarbojoties, rada piemērotus apstākļus viens otram. Grants dārzi fantastiski sasaucoties ar “xeriscaping” principu – arvien mazāk ūdens patēriņš dārzu laistīšanai.

Izmantotais avots:

https://www.idealhome.co.uk/garden/garden-ideas/garden-trends-194137

Izlasot šo rakstu, sapratu, ka ne vienmēr mums vajag ielīst savā Pasaulītē, vajag kādreiz izbāzt savu degungalu ārpus tās un paskatīties, kas notiek cita dārziņā. Tik daudz jaunu ideju it kā vienkāršā dārza rakstā. Bet no tā var izveidot veselu dārza Pasauli. Skaisti. Lai top!

Pavasari gaidot, GardenSeila